Brand Sztorik: Sibast Furniture

A Sibast története 1908-ban kezdődik, amikor Peder Olsen Sibast elindította önálló vállalkozását, egy kis bútorasztalosműhelyt Funen szigetén, Dániában, ahol mesterien megmunkált fabútorok kerültek ki a keze alól. Ebben az évben született meg fia, Helge is, aki az idő előrehaladtával apja nyomdokaiba lépett. Eleinte gyakornokként dolgozott a műhelyben, ahol saját bútoraik designján keresztül megtanulta értékelni az egyszerűségben rejlő szépséget és a fenntarthatóság elvének fontosságát. Apjához hasonló szenvedélye vezetett odáig, hogy végül átvegye a vállalkozást, ezzel megalapozva a Sibast jövőjét.

 

sibast_sztori_1

 

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 1943-ra a kis asztalosműhely több mint 100 asztalosmestert alkalmazó gyárrá nőtte ki magát, amit ekkor már Peder három gyermeke, Helge, Ole és Emma irányítottak. Helge a tervezésnek és gyártásnak szentelte idejét. Szaktudása segítette abban, hogy innovatív és modern bútorokat tervezzen és fejlesszen tovább az üzemi gyártás számára.

 

sibast_Sztori_2

sibast_Sztori_4

A Sibast No 8. védjegye a jellegzetes Y alakú lábak, a szinte lebegő ülés, melyek – akárcsak a formára préselt háttámla – kiváló kézműves szakértelmet igényelnek ahhoz, hogy megteremtsék az egyedi megjelenést és a fenntartható dizájnt. Egy igazi dán design klaszikus, amelyben a funkcionalitás találkozik az esztétikummal. Te magad is megbizonyosodhatsz róla a VITRIN-ben, ahol kipróbálhatod ezt a nem mindennapi ülőalkalmatosságot.


Helge Sibast tartós együttműködése a jól ismert dán designerrel, Arne Vodderrel az 1950-es években vette kezdetét, ami skandináv design klasszikusok megszületését eredményezte. Az egyszerű és funkcionalista kialakítás, mely magas minőségű kézművességgel párosult vilégszerte tért hódított. Különös népszerűségnek örvendett Skandinávia-szerte, illetve olyan országokban, mint Németország, Anglia, Japán vagy Ausztrália. Az 1960-as években a Sibast Furniture még a Fehér Házig is eljutott.

 

sibast_sztori_3
Annak ellenére, hogy Helge Sibast 1953-ban tervezte a No 7-es széket, egy igazán modern darabot alkotott. A formázott háttámla a szék legmaghatározóbb eleme, ami ugyanakkor a kényelmes ülésért is felelős. A hátsó lábai kissé szűkültek, míg az ülésszerkezet elemeli az ülőfelületet a lábaktól. Ezen megoldások teszik a megjelenését ily könnyeddé.

 

1984-ben, egy évvel Helge halála előtt a  Sibast család a gyártól megvált ugyan, de a szerzői jogok a család tulajdonában maradtak, aminek köszönhetően az ikonikus dizájn mára új életre kelt Helge unokája Ditlev Sibast és felesége, Anna által, akik 2012-ben újraalapították a Sibast Furniture-t. Újra felfedezték maguknak a Sibast No 8  szépségét és egyediségét és a mai dán lakások részévé akarták tenni. Ahogy Ditlev fogalmaz “a gyönyörű design-örökség kötelez minket… A családi örökség iránt tanusított alázattal és a legmélyebb tisztelettel, valamint a design iránti szenvedélyünkkel folytatjuk az új ötletek kidolgozását, hogy még több Sibast terméket hozhassunk létre, átvezetve őket a huszonegyedik századba, ugyanakkor szem előtt tartva a design, minőség és kézművesség elvét, amelynek szellemiségében a nagyapám is alkotott “