Másképp dolgoznak ma a hazai kreatívok? – Friskó Zsófi

bbb ősz 2020

A VITRIN csapata ezúttal betekintést nyújt néhány hazai kreatív hétköznapjába – legyen szó műhelyről, közösségi irodáról vagy home office-ról – kíváncsiak vagyunk rá, hogy hogyan és hol dolgoznak napjainkban teverző-alkotó kortársaink. Mi az, ami megváltozott az elmúlt időszakban, mi az, ami segíti az alkotó folyamatokat, mi volt fontos szempont nekik a munkakörnyezetük kialakításában és mi az, ami folyamatosan mozgásban tartja őket.

Tarts velünk online interjúink során és less be az általunk megkeresett tervezők mindennapjaiba.

vitrin_maskepp_frisko_01

Friskó Zsófi

Friskó Zsófi gyakornokként kezdte munkáját a Vitrin showroomban és hamar oszlopos tagja lett a csapatnak. Elsősorban a social media tartalmakat kezeli, de a bemutatóterem sokrétű feladataiból is bőven kiveszi a részét.
Idén végzett a KREA-n belsőépítészet és enteriőr design szakon és mindemellett a Nanushkánál bontogatja szárnyait, mint visual designer.

vitrin_maskepp_frisko_02

01.
Hogy néz ki nálad egy átlag munkanap, hol és hogyan dolgozol?

A legizgalmasabb az egészben, hogy minden napom teljesen más. Szinte kiszámíthatatlan… van hogy otthonról vagy az irodából, van amikor egész nap autóban ülök a dugóban vagy éppen fel alá rohangálok Budapest utcáin. Két nagyon szuper munkahelyem van. A Defo Laborban, Fónagy Dóra stúdiójában vagyok kreatív munkatárs, és a Nanushkánál visual designer. Hogyan dolgozom? Többnyire kötetlenül. A nap bármely szakában közbejöhet valami, amit sürgősen el kell intézni de, talán ez az egyik, ami miatt szeretem a munkáimat.

02.
Mi az, ami számodra fontos, ha munkáról / alkotásról / tervezésről van szó?

Igyekszem olyan dolgokban részt venni, amiket önazonosnak érzek.

vitrin_maskepp_frisko_03_a

vitrin_maskepp_frisko_03_b

03.
Hogyan hatott rád az elmúlt időszak globális átalakulása – változtattál-e bármin a korábbi megszokott működésedhez képest?
Mi az, ami megváltozott az elmúlt időszakban?

A karantén alatt budapesti székhelyem egy időre vidékre került és ez tökéletes bizonyíték volt arra, hogy a munkaköreim mennyire rugalmasak és nem helyhez kötöttek.

04.
Mi volt fontos szempont számodra a munkakörnyezeted kialakításában / kiválasztásában?
Mi az, ami számodra fontos, ha munkáról van szó a környezet tekintetében?

Vizuális érzékenységem miatt, nagyon fontos hogy a munkakörnyezetem esztétikus, rendezett és komfortos legyen. Ezek nélkül nem tudok megfelelően koncentrálni.

vitrin_maskepp_frisko_04

05.
Mi az, ami folyamatosan mozgásban tart?

Azt hiszem a cipőim…

vitrin_maskepp_frisko_05

06.
Min dolgozol épp?

Most fejeztem be diplomamunkámat a KREA-n. Ami életem eddigi legkomplexebb feladata volt. Egy concept hotelt terveztem, a hotel Nairy Baghramian & Nanushka inspirálódásával született meg, egy komplex összművészeti találkozás. Nairy Baghramian kortárs vizuális művész alkotásaiból inspirálódva jön létre a hotel formavilága, melyet a Nanushka különleges, egyedi színvilága és anyaghasználata egészít ki. Három erős kapcsolódási pontot emeltem ki: Feminizmus és a Női erő!,Uralni a teret!, Nem csak a Nőiesség! Ezen szempontok alapján terveztem meg saját Concept Hotelem felépítését, re-designolását. A koncepció figyelmet szentel a product és object design kapcsolatára, mely a bizonytalan formák kibontakozásával egy dinamikus, karakteres forma világot tár elénk. Jelenleg több más projekt is fut, melyek hamarosan nyilvánosak lesznek. Annyit elárulhatok, hogy rengeteg izgalmas dolog van készülőben.

vitrin_maskepp_frisko_06

INSTAGRAM @friskozsofi