Másképp dolgoznak ma a hazai kreatívok? – Zsigmond Dóra

bbb ősz 2020

A VITRIN csapata ezúttal betekintést nyújt néhány hazai kreatív hétköznapjába – legyen szó műhelyről, közösségi irodáról vagy home office-ról – kíváncsiak vagyunk rá, hogy hogyan és hol dolgoznak napjainkban teverző-alkotó kortársaink. Mi az, ami megváltozott az elmúlt időszakban, mi az, ami segíti az alkotó folyamatokat, mi volt fontos szempont nekik a munkakörnyezetük kialakításában és mi az, ami folyamatosan mozgásban tartja őket.

Tarts velünk online interjúink során és less be az általunk megkeresett tervezők mindennapjaiba.

vitrin_maskepp_zsigmond_01

Zsigmond Dóra

Zsigmond Dóra 2014 óta foglalkozik fashion designnal és saját márkájának építésével. Tervezőként fontos számára, hogy vidéken töltött gyermekkorának meghatározó elemeit beépítse márkájába. A magyar paraszti kultúra feldolgozása és modern kontextusba helyezése egyfajta küldetése, mely a márka termékeit a magyar piacon nosztalgikus kortárs darabokká, a nemzetközi piacon pedig egyedülálló és unikális jelenséggé teszik. Egyedülálló szemléletének szerves alapja a fenntarthatóság. A márka húzó darabjai a REMADE kollekcióból újraértelmezett régi textilekből készülnek, melyeken különböző kézműves technikák jelennek meg. Ebben a gondolkodásmódban találta meg Dóri a megfelelő utat nem csak az anyagok életidejének meghosszabbítására, de egy bizonyos szemlélet átadására is. Az indulás óta organikus módon növekvő márkája mára meghatározó szereplője a hazai divat-életnek és külföldi szakemberek által elismert alkotója a nemzetközi terepnek. A ZSIGMOND DORA menswear legfrissebb kollekcióját megtaláljátok a VITRIN Shoowroom aktuális, RURAL Explorer konceptuális kiállításán.

vitrin_maskepp_zsigmond_02

01.
Hogy néz ki nálad egy átlag munkanap, hol és hogyan dolgozol?

Inkább szakaszokra bontható, féléves beosztás jellemző a munkám során, ilyen a tervezés időszaka vagy éppen a divatbemutató hete.

02.
Mi az, ami számodra fontos, ha munkáról / alkotásról / tervezésről van szó?

Alapvetően három tényező, az egyik egyfajta belső nyugalom, a megfelelő ráhangolódás a tervezésre, a másik a motiváció, a harmadik az inspiráció. Munkám során olyan visszatérő elemekben hiszek, mint a hagyományok feldolgozása és modern környezetbe helyezése, fenntartható módon.

vitrin_maskepp_zsigmond_03

vitrin_maskepp_zsigmond_04

03.
Hogyan hatott rád az elmúlt időszak globális átalakulása – változtattál-e bármin a korábbi megszokott működésedhez képest?
Mi az, ami megváltozott az elmúlt időszakban?

Természetesen hatott, sokkal több az online kommunikáció, a fizikális jelenlét csökkent. Vidékre költözött a műhely, ami egyfajta újra értelmezésre adott lehetőséget. Az itthoni kezdeti járványügyi intézkedések rám kevésbé hatottak pánikszerűen, inkább az újra pozícionálás lehetőségét láttam benne.

vitrin_maskepp_zsigmond_05

04.
Mi volt fontos szempont számodra a munkakörnyezeted kialakításában / kiválasztásában?
Mi az, ami számodra fontos, ha munkáról van szó a környezet tekintetében?

A munkakörnyezet kialakításánál elsődleges szempontok a funkcionalitás és esztétika. Én otthonosan érzem magam a nagy terekben, az olyan helyeken, ahol csak az alapvető, szükséges berendezések kapnak helyet. A nagy léptéket az ipari műhelyek hangulata, az élhetőséget a természet megjelenése és a minőségi bútorok adják. Számomra az egyszerű környezet kialakítása adja meg azt a letisztultságot, ami megfelelően támogatja a munkámból adódó folyamatos változást, ami jellemzi az anyagokat, a mintákat, az eszközöket.

vitrin_maskepp_zsigmond_06

vitrin_maskepp_zsigmond_09

vitrin_maskepp_zsigmond_07

05.
Mi az ami folyamatosan mozgásban tart?

A belső indíttatás arra vonatkozóan, hogy valamit létrehozzak.

06.
Min dolgozol épp?

A szezonális kollekció előkészítésén, ami megjelenik a Vitrin Galériában az Eleven Ősz programsorozat részeként, illetve a következő őszi-téli kollekció tervezési szakasza zajlik.

vitrin_maskepp_zsigmond_10

www.zsigmonddoramenswear.com

FACEBOOK / INSTAGRAM / TUMBLR