Másképp dolgoznak ma a hazai kreatívok? – Mátyási Péter

bbb ősz 2020

A VITRIN csapata ezúttal betekintést nyújt néhány hazai kreatív hétköznapjába – legyen szó műhelyről, közösségi irodáról vagy home office-ról – kíváncsiak vagyunk rá, hogy hogyan és hol dolgoznak napjainkban teverző-alkotó kortársaink. Mi az, ami megváltozott az elmúlt időszakban, mi az, ami segíti az alkotó folyamatokat, mi volt fontos szempont nekik a munkakörnyezetük kialakításában és mi az, ami folyamatosan mozgásban tartja őket.

Tarts velünk online interjúink során és less be az általunk megkeresett tervezők mindennapjaiba.

vitrin_maskepp_matyasi_01

Mátyási Péter

Mátyási Péter képzőművész az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány elnöke, a Bartók-negyed projekt egyik gazdája. 1994 óta él a XI. kerületben, rendszeres résztvevője a kerületi kulturális eseményeknek, hol szervezői, hol felhasználói oldalról. Képzőművészeti munkáinak középpontjában az ember és az őt körülvevő természeti környezet kapcsolata áll, a hangsúly a reprezentációról a folyamatra, a kontemplációra, a természet és a természetben levés esztétikájára, és a nem-emberi szereplők jelentőségére helyeződik, rendszeresen használ olyan anyagokat, amelyek nem részei a képzőművészet klasszikus eszköztárának, például a Tűlevélszőnyeg című installációjában, ami a kertben összeszedett tűlevelekből és egy szúnyogháló vázból készült. Legutóbbi munkái rámutatnak arra a problémára, hogyan fosztjuk meg természeti környezetünket életteliségétől – beérve azzal, hogy csak emlékképük marad utánuk.
A Green Wall című installációja kipusztult magyarországi növények „képmásait” mutatta be a családi portréfalakhoz hasonlóan, kisebb-nagyobb ovális keretekbe foglalva.

vitrin_maskepp_matyasi_02

01.
Hogy néz ki nálad egy átlag munkanap, hol és hogyan dolgozol?

02.
Mi az, ami számodra fontos, ha munkáról / alkotásról / tervezésről van szó?

03.
Hogyan hatott rád az elmúlt időszak globális átalakulása – változtattál-e bármin a korábbi megszokott működésedhez képest?
Mi az, ami megváltozott az elmúlt időszakban?

04.
Mi volt fontos szempont számodra a munkakörnyezeted kialakításában / kiválasztásában?
Mi az, ami számodra fontos, ha munkáról van szó a környezet tekintetében?

05.
Mi az, ami folyamatosan mozgásban tart?

06.
Min dolgozol épp?

vitrin_maskepp_matyasi_03

vitrin_maskepp_matyasi_04

vitrin_maskepp_matyasi_05

vitrin_maskepp_matyasi_06

vitrin_maskepp_matyasi_07

A művészt a Molnár Ani Galéria képviseli.

www.matyasipeter.com

FACEBOOK / INSTAGRAM