Másképp dolgoznak ma a hazai kreatívok? – Matisz Alíz

bbb ősz 2020

A VITRIN csapata ezúttal betekintést nyújt néhány hazai kreatív hétköznapjába – legyen szó műhelyről, közösségi irodáról vagy home office-ról – kíváncsiak vagyunk rá, hogy hogyan és hol dolgoznak napjainkban teverző-alkotó kortársaink. Mi az, ami megváltozott az elmúlt időszakban, mi az, ami segíti az alkotó folyamatokat, mi volt fontos szempont nekik a munkakörnyezetük kialakításában és mi az, ami folyamatosan mozgásban tartja őket.

Tarts velünk online interjúink során és less be az általunk megkeresett tervezők mindennapjaiba.

vitrin_maskepp_matisz_01

Matisz Alíz

vitrin_maskepp_matisz_02

01.
Hogy néz ki nálad egy átlag munkanap, hol és hogyan dolgozol?

Szeretem, ha a biológiai órám ébreszt. Rendkívül fontos számomra az első óra, ilyenkor kinézek a kertre, macskát simogatok, gyereket ébresztek, teázok, kávézok, mélázok, növényt ápolok. Ebből a teljes nyugalamból kiindulva elkezdek dolgozni még az ágyban. Az ágyam szélessége 2 méter, valóságos „bed-office“, az ablak spalettáival szabályozom a beáradó napfényt. Tervezőként mindig az otthonomban dolgoztam – az új lakásban nincs külön szobám erre a funkcióra-, a szubjektív komfort és a szépség élvézete sokkal inspirálóbb a dolgozóasztalnál és a széknék. Kényelmes az ágyból átülnöm az asztalhoz,( ami egy Knoll Inertnational WA meeting table, Pierro Lissoni tervezte) ez egyben az étkezőasztalunk is, a székeket is váltogatom Otto Wagner, Kozma Lajos vagy Arne Jacosbsen. Ha csak írok átülök a székből a szófára, megpihentetem a szemem a szobanövényeken vagy az örökzöldeken a kertben. Egyes munkanapokat, amikor koncepcióterven, kiviteli terven dolgozok vagy éppen adminisztrálok otthon töltök, máskor meg termékeket, anyagmintákat gyűjtök be illetve a kivitelezési helyszíneken vagyok. Így jó a dinamika a helyszínek mozdulatlansága és a mozgása között.

vitrin_maskepp_matisz_03

02.
Mi az, ami számodra fontos, ha munkáról / alkotásról / tervezésről van szó?

Beleélés és személyes kötődés nélkül nem létezik tervezés. Az a nézőpont, hogy a tervezendő helyen étkezek, dolgozok vagy élek. Az inspiráció több oldalról érkezik lehet az a lokáció, a szemközti épület sajátos jellemvonása, az ügyfél élményei és kötédése a tevékenységhez, a humor, utázási élmény, egy festmény színei, magazin fotó (ami ritkán enteriőr). De a lényeg csukott szemmel a belső vizualizáción van.

vitrin_maskepp_matisz_04

03.
Hogyan hatott rád az elmúlt időszak globális átalakulása – változtattál-e bármin a korábbi megszokott működésedhez képest?
Mi az, ami megváltozott az elmúlt időszakban?

A tavaszi karantén első 3 napja kicsit megdöbbentett, megálltak a projektek, több lett a szabadidőm élveztem ezt az időszakot. Sokkal többet telefonáltam a barátaimmal, volt idő sétálni a fiammal, filmeztem, olvastam, ültettem, főztem. Amint kiléphettünk a városba elszomorított a kietlenség, hiányoztak az emberek. A pihenés után alig vártam, hogy vissztérjen az élet, mehessek a Cirkóba, Khánba, Dobrumbába, kiülős kedvenc kávézókba barátokkal ügyfelelekkel.

vitrin_maskepp_matisz_05

04.
Mi volt fontos szempont számodra a munkakörnyezeted kialakításában / kiválasztásában?
Mi az, ami számodra fontos, ha munkáról van szó a környezet tekintetében?

Szinte minden évben elgondolkozok azon, hogy irodát alapítok kreatív társakkal és showroommal. Jelenleg is többen, és részben online, részben személyesen dolgozunk együtt, de megvan az igény az intenzívebb közösségi alkotásra. Elképzelem, hogy hatalmas mood falaink vannak színekkel, felületi mintákkal, fotókkal, kiegészítve növény, magazin, kává, tea, víz, talált tárgyak vásárlási lehetőségével. A helyszín megválasztásánál a lokáció, a benapozottság, kapcsolat az utcával vagy a természeti környezettel nagy jelentőséggel bír, kell hogy élvezzem, jó legyen az útvonal az otthonomtól, konkrétabb példákkal nem tudnám alátámasztani, bízok a spontaneitásban. Valószínűleg ez lesz a következő fejlesztés a professzionalizmus irányába.

vitrin_maskepp_matisz_06

05.
Mi az, ami folyamatosan mozgásban tart?

Az a belső igény stimulál, tart állandó mozgásban, ahogyan a környezetet észlelem, befogadom a szépségét vagy éppen befolyásolom sajátos esztétikai eszközeimmel.

06.
Min dolgozol épp?

Jelenleg több lakáson és egy vendéglátóhelyen is dolgozok. Nyílik egy új Világbéke Miskolc után Debrecenben is. Szeretek vidéki városokat huzamosabb ideig látogatni.

vitrin_maskepp_matisz_07

FACEBOOK / INSTAGRAM

fotó: Torma Beatrix

 –