Salt

SALT FineDining Étterem gasztronómiai és design szemlélete nemzetközi szinten is érdekes kihívássá tette számunka a tervezési megbízást. A design koncepció kialakitása során fontos volt a kisérletezés, az új utak keresése. A célunk az volt, hogy a vendégek számára új élményt tudjon adni a hely.

A látványkonyhát ezért betettük a vendég térbe a séf tálaló pultján keresztül. Azáltal, hogy a tálalás ki lett helyezve a közönség közé, a vendég közvetlen viszonyba kerül az alkotással, úgy mint egy workshopon. A séfek személyes prezentálása egy érdekes és izgalmas pozíciót hozott létre, túlmutatva ezzel a klasszikus látványkonhya megnyilvánuláson.

Fantasztikus érték és élmény, hogy a múlt építészeti értékeit a Kecskeméti utcai Hotel Rum földszinti, nagy belmagasságú, boltíves terében hozhattuk létre. Ez egyfajta nagyvonalúság, egy olyan dimenzió, adottság és lépték, amit maximálisan ki tudtunk használni. A koncepció szerint az építészet és a design követi a gasztronómia stratégiai funkcióit. Meghagyva a természetesen visszakopott falfelületeket a hely nem lesz hivalkodó, ezáltal támogató. Ez is a térélményt segíti, hiszen a gasztronómiában a természtesség, a nyers felületek nagyon fontosak. Tiszta alapanyagok, egyértelmű textúrák és felületek találkoznak a térben, melyek könnyen beazonosíthatóak. Az építészetben mindig is fontos szerepet kapott az anyaghasználat. Számunkra fontos volt, hogy ezt tudatos egységben kezeljük, ezért a fa padló burkolat és az acél üveg elemek a meglévő boltíves terek falstruktúrájába integrálódnak. Sok fém felületet használtunk a melegen hengerelttől a rozsdamentes acélig. Ez pedig egy átmenetet eredményez a textúrák és színek szintjén, továbbá egy atmoszféra teremtő erő is. A koncepció nagyon tudatos és innovatív a részletekben és pont azért visszafogott hogy a valós élmény kapjon igazán nagy hangsúlyt. Számunkra ez az áhitatos puritán teret jelenti érzékletes részletekkel – ez egy gondolkodásmód és mindig büszkék vagyunk arra ha ezeket a hagyományos értékeket a leginnovatívabb világítással és bútorokkal tovább tudjuk erősíteni. A bársony kárpitozású Gubi székekre is az érzetek megteremtése miatt esett a választásunk.

A tér kialakításában Fónagy Dóra szakmai partnere volt Leon Saven Építész designer.

 

Év: 2019

Lokáció: Budapest

Tervező: Fónagy Dóra & Leon Saven

Fotók: Gosztom Gergő